Kartalların Dağına Hayran Kalacaksınız!

Kartalkaya tarihi, çok eski olmamakla birlikte 50 – 60 yıl öncesine dayanmaktadır. Kartalkaya 2200 metre yüksekliğinde heybetli bir dağdır. Bölgenin kartalların meskeni olmasından ötürü adı Kartalkaya olmuştur. Batı Karadeniz illerimizden Bolu’da ünlü Köroğlu dağları üzerinde yer almaktadır. İlin güneydoğusunu kaplayan bölge çam ormanlarıyla kaplı ve yarı ılıman iklime sahiptir.

Kartalkaya’nın tarihi Bolu’nun ilk otellerinin açılmasından sonra başlar. Koru Otel’in sahibi, 1970’li yılların başında bu dağa yatırım yapmayı düşünerek çalışmalara başlamış, yurt dışından uzmanlar getirerek fizibilite çalışmaları yaptırmıştır. O yıllarda bölgeye binlerce çam ağacı ekilmiştir. Kartalkaya’nın tarihçesi her zaman Koru Otel’in sahipleri ile anılmaktadır.

Uludağ’a rakip olması amacıyla 1974’te ilk tesis için inşaat başlamış, 1978 yılının başında da uzun çalışmalar sonucunda Kartal Otel faaliyete geçmiştir. Kartalkaya tarihi süresince sürekli gelişmiştir. Aradan geçen yıllarda 5 – 6 otel daha kayak merkezi bünyesine eklenmiştir.

Kartalkaya Nasıl Oluştu?

Kartalkaya’nın tarihçesi, heybetli dağın oluşumu ile birlikte başlarken, Kartalkaya tarihi açısından Koru Otel sahiplerinin yaptığı çalışmaları önemi büyüktür. Kartalkaya’nın oluşumuna baktığımızda da Kartalkaya kütlesinin 1.dönem adı verilen jeolojik dönemde oluştuğu bilinmektedir.

Kartalkaya hakkında bilmeniz gereken bir diğer önemli unsur kar kalınlığıdır. 3 metreyi bulan kar kalınlığı birçok bölgemize nazaran avantajdır. Sürekli gelişim göstererek en iyi kayak merkezleri arasına giren bölge bugün profesyonel kayakçıları bile pistlerine hayran bırakacak konumdadır. Kaliteli kış otelleri ve dağ evleriyle konuklarını ağırlayan kayak merkezi her sezon binlerce turistin akınına uğramaktadır.

Kartalkaya Kayak Merkezi Alp disiplini kayak ve Tur kayağı için çok uygun koşullara sahiptir. Kartalkaya Kayak Merkezinde Aralık ayı başlarından mart ayı sonlarına kadar kayak yapılabilmektedir. 1850 – 2200 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer alan Kartalkaya tarihi gelişerek devam etmektedir.

Kartalkaya Kayak Merkezi – Kış Aylarının Gözdesi!

Kartalkaya tarihi hakkında bu kadar bilgi yeter, biraz da Kartalkaya’nın eşsiz pistlerine ve yapılan kış sporlarına yakından bakalım. Otellerin özel pistleri ve telesiyejleri olan Kartalkaya’da birbirinden farklı parkurlar bulunmaktadır.

Kartal Otel pistlerinde 2 adet telesiyej, 6 adet teleski ve 3 adet baby lift olmak üzere toplam 11 lift vardır. Mekanik tesiste toplam taşıma kapasitesi 6000 kişi/saattir. 12 adet pistte toplam uzunluk 20 km’yi bulmaktadır. Yeşil Lift (Chairlift – 700 m), Çamçukuru Lift (Chairlift – 650 m), İnekçayırı 1-2 (Ski-Lift – 900 m), Resuldede 1-2 (Ski-Lift – 600 m), Kazankaya (Ski-Lift – 650 m), Köroğlu Lift (Ski-Lift – 1200 m) ve 2 Baby Lift adlarıdır.

Dorukkaya Otel pistlerinde ise 8 adet ski-lift; 2 adet 240 m, 1 adet 600 m, 1 adet 750 m, 1 adet 1080 m, 1 adet 1100 m, 1 adet 1200 m, 1 adet 1500 m olmak üzere 11 adet kayak pisti bulunmaktadır.

Kartalkaya otelleri bulundukları bölgelerde teleski hizmeti vermektedir. Teleskiler için günlük sınırsız bilet uygulamaları vardır. Kartalkaya kayak merkezindeki 14 pistten 1 tanesi tehlikeli zor, 3 tanesi profesyonel zor, 5 tanesi ileri düzey, 3 tanesi orta düzey, 2 tanesi başlangıç düzeydir.

Kartalkaya’nın Bitki Örtüsü – Dağların Ardındaki Güzellikler

Kartalkaya tarihi ve pistleri hakkında bilgi aldığımıza göre biraz da bölgenin iklimi üzerinde konuşabiliriz. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Kartalkaya kayak merkezi, iklim ve bitki örtüsü ile misafirlerini kendine hayran bırakmaktadır.

Kartalkaya yarı ılıman bir iklime sahiptir. Kartalkaya’nın bitki örtüsü genellikle çam ağaçları ve gürgen ağaçlarından oluşur. Kartalkaya tarihi içerisinde yüzyıllarca değişen iklim koşullarına bakıldığında yükseklere çıkıldıkça kar yağışının arttığı görülürken mevsim koşullarına göre hakim rüzgar yönü, batı- kuzeybatıdır.

Aralık ve Nisan aylarında karla kaplı olan kayak merkezinde yaz mevsiminde yemyeşil doğa örtüsü görülmektedir. Kartalkaya kayak merkezi kar yağışlı gün sayısının fazla olması nedeniyle tatilcilere uzun bir zaman aralığında kayak yapma imkanı vermektedir.

Kartalkaya’nın Misafirlerine Sundukları

Kartalkaya Türkiye’de ilk ve tek snowboard için hazırlanmış Avrupa düzeyinde özel bir piste sahiptir. Kayak tutkunlarının sık sık tercih ettiği önemli bir merkez olup, konaklamanın yanı sıra günübirlik turlar da bulunmaktadır. Bu spora yeni başlayacak olanlar için kayak dersleri de verilmektedir.

Siz de kayak öğrenmek istiyorsanız ya da kayak sporunda ileri seviyeye geçmek istiyorsanız Kartalkaya’nın pistlerinden yararlanabilir ve profesyonel eğitmenlerinden dersler alabilirsiniz.

Kartalkaya her mevsim ayrı güzelliğe sahip olsa da kış aylarında kar örtüsünün zenginliğine de sahiptir. Kayak tatili için Kartalkaya Kayak Merkezi’ne gelenler, yüksek dağların yanında parklar ve göllerle de karşılaşırlar. Lüks otelleri ve kış sporları ile bilinen Kartalkaya’da yörenin doğal güzelliği görülmeye değerdir.

Kartalkaya, konuklarına gezilecek yerler, doğal güzellikler, lezzetli yemekler, yapılacak onlarca aktivite sunmaktadır.  Kartalkaya tarihi ve doğal mirasları ile sizleri beklemektedir.

Kartalkaya’ya Nasıl Gidilir? Heybetli Dağlara Yolculuk

Kartalkaya’ya nasıl gidilir diye düşünenler, Ankara – Bolu otoyolunda Gerede’yi geçince Dörtdivan gişeleri veya Gerede – Bolu E5 karayolundan Dörtdivan ilçesi yönüne döndükten sonra, Dörtdivan ilçe merkezinden geçerek Kartalkaya’ya ulaşabilirler.

Kartalkaya kayak merkezi Bolu’dan 40 km, Gerede’den 30 km, Ankara’dan 200 km, İstanbul Kadıköy’den yaklaşık 300 km uzaklıktadır. Otobüs seferleri ve araçlarla kayak merkezine ulaşmak mümkündür.

Karayolları Dörtdivan bakım şefliği sayesinde yol her zaman açıktır. Şiddetli kar yağışı ve tipi olursa trafik aksar ama yollar açık tutulur. Kartalkaya’nın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfe çıkmak isteyenler diledikleri zaman kayak merkezine ulaşabilirler. En yakın havalimanı olan 180 km uzaktaki Esenboğa Havalimanı’ndan da yararlanarak yurdun dört bir yanından kayak yapmaya gelinir.

Siz de Kartalkaya’ya gelerek heybetli dağlarda özgürce kayak yapabilirsiniz… Fırsatları değerlendirin…

 

Kartalkaya hakkında detaylı bilgi için tıklayın »

Sen de Yorum Yaz

Kartalkaya'da konaklamış veya konaklama yapmak isteyen tatilciler kendi görüşlerini yazarak Kartalkaya'da tatil yapacak misafirlerle deneyimlerini paylaşabilirler. Otellerde konaklamış misafirler yorum ve şikayetlerini yazarak hizmet kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayabilirler.

Otel listesi yükleniyor, Lütfen bekleyiniz..
snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake